Angyal-fény-hozó

"Elég, ha az ember elhiszi, hogy léteznek angyalok, elég, ha szüksége van rá. És akkor megmutatkoznak, és ragyognak, mint a hajnal első fényei." Paulo Coelho

Töltött kenyér 

(egy angol recept felhasználásával)

2013-01-31_17.19.36-1.jpg

Hozzávalók:

1/2 kg kenyér  (magas legyen!)

kb. 25-30 dkg nagyon vékonyra szeletelt sajt  (NEM JÓ a lapka sajt!)

20 dkg gomba

6-7 karika füstölt kolbász (négybe vágva)

1 kis fej vöröhagyma

1 cs. petrezselyem (apróra vágni)

1/3 szál póréhagyma (egészen kis kockákra vágni)

 kevés vaj/ olaj/ zsír

 só, vegeta

Elkészítés

1. A vajon/olajon/zsíron megpároljuk az apró kockára vágott hagymát, majd rádobjuk a vékonyra szeletelt gombát, sózzuk, vegetázzuk. A gombát majdnem készre pároljuk (fedő nélkül, hogy ne legyen vizes  a végén a "massza"). Ez után a gombára rádobjuk az apróra vágott petrezselymet, póréhagymát, a kolbászdarabokat és még kb. 5 percig kavargatjuk.

2. Ha kész hagyjuk kihülni.

A kenyér előkészítése:

 Vagdossuk be a kenyeret hosszába és keresztbe is. Vigyázzunk, hogy az aljáig ne érjünk le a vágással. Így kapjuk a nagyobb kockázott formát. A kenyérkockák tövéde helyezzük el a kisebb darabokra (2-3 cm) vágott vékony sajtdarabokat keresztbe és hosszába is.

Mikor ezzel elkészültünk, a kihült gombás-kolbászos masszát (ami nem lehet vizes!!!) tömködjük óvatosan a sajt darabok mellé. Igényel egy kis ügyességet. Inkább kis adagokkal dolgozzuk, akkor nem jön szét a kenyér.

Ha elfogyott a massza, újabb adag sajtlapocskákat tegyünk a kenyérkockák oldalára keresztbe és hosszába is!!!

Mikor elkészültünk kb. 160-170 fokos sütőben, fólia alatt süssük a kenyeret kb. 20-25 percig, majd fólia nélkül 5-8 percig. Nézzük, hogy ne égjen meg a kenyér teteje.

Ha kész vegyük ki a sütőből és 10 percig hagyjuk hülni. Valami fenséges!!! :)) Lehet magában is fogyasztani, mi sült csirhéhez ettük. :))

 

Almás-túrós kifli  és dagasztott kelt kenyér (sváb kifli alapján)

2012-04-28_19.06.53-1.jpg

 

Hozzávalók (édes kiflihez):

 25 dkg fehér liszt

kb. 4 maroknyi zabpehely  (kávédarálóban megdarálni közepesen durvára) 

2 evőkanálnyi lenmag (megdarálni kávédarálóban aránylag finomra)

2 és 1/2 evőkanál kukorica liszt  (ez elhagyható)

1 cs. vaniliás cukor

1/2 kocka élesztő

1 egész tojás

3 evőkanál zsír

kb. 1,5 - 2 dl langymeleg tejeskávé édesítővel (3-4 db édeskével)

kevés kézmeleg víz

1/2 kávéskanál só

Elkészítés

1. Összekeverjük a száraz anyagokat (liszt, darált zabpehely, darált lenmag, kukoricalisz, só, vaniliás cukor)

 2. Az összekevert száraz anyagokat elmorzsoljuk a zsírral, majd a közepébe kis mélyedést készítünk. Ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a tejeskávét, a  tojást és elkezdjük összedolgozni. Ha kicsit száraz, adjunk hozzá a meleg vízből. A tésztának lágynak, de ruganyosnak (mint a kalácstésztának)  kell lennie. Ha kész, liszttel szórjuk meg és meleg helyen kb. 3/4 órát kelesztjük.

3. Ha megkelt 4 cipóra vágjuk. A kis cipókat kinyújtuk kör alakúra, és kb. 6 db - 1/2-1 cm-es vastagságú - háromszög alakú lapokat vágunk (mint a pizza szeletetek) belőle. A háromszög alakú tészta szélesebb részébe kb. a jó adag (púpozott teáskanálnyi) reszelt almát, vagy túrót töltönk, majd feltekerjük óvatosan, és a két végét jól megtekerve, kifli alakúra formázzuk.

 4. A kész kifliket pici tejföllel elkevert tojássárjával megkenjük, majd lapos sütőtepsiben (gázsütő nagy sütője tökéletes) 150-160 fokon aranybarnára sütjük, ami kb. 20-25 perc sütőtől függő!

Ha kész, hagyjuk kihülni, mert nem lehet meleg enni, mivel kelt tészta!

A kenyeret a kifli tésztájából készítem (csak NINCS BENNE vaniliás cukor!) és ugyanúgy állítom össze.

Az eltérés az, hogy amikor összedagasztottam a kenyéret, akkor kis kenyérsütő formába teszem, és MELEG helyen hagyom, hogy megkeljen. Mikor megkelt, megvizezem a tetejét, bevagdosom és úgy teszem be a sütőbe.

Ezt is 150-160 fokon sütöm, kb. 3/4 óráig. Ha elkezd barnulni fél óra magasságában a kenyér teteje, akkor le szoktam takarni fóliával és úgy sütöm tovább.

Ha kész, kiveszem a formából, kicsit átkenem a tetjét vizes szilikonos kenőecsettel, és vékony konyharuhával letakarva hagyom kihülni.

Nagyon finom kenyeret kapunk. Nem szárd ki 4-5 napig sem!!

 

Túrós, diós és gesztenyés beigli

2012-12-31_20.24.20.jpg     2012-12-31_20.23.23.jpg  

Hozzávalók (4 rövidebb rúdhoz vagy három hosszabbhoz)

35-40dkg fehér liszt

10 dkg zabpehely őrölve (közepesen durvára)

3 evőkanál lenmag őrölve (finomra őrölve)

15 dkg zsír

2 dkg élesztő

1 dl tej

1 evőkanál porcukor

3 egész tojás

1,5 dl tejföl

pici só

Tészta elkészítése

1.Kovászt készítünk (Langyos, cukrozott tejbe kb. 1 evőkanál lisztet keverünk és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen megvárjuk míg felfut a kovász.)  

2. A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, majd a közepébe kis mélyedést (fészket) készítünk, abba öntjük a kovászt, a 3 egész tojást, a tejfölt és a sót.

3. Összedolgozzuk a tál szélétől a közepe felé haladva. A tésztát kb. 25 percig dolgozzuk ki. Ha kész, tegyük be a HŰTŐBE pihenni legalább fél órára (Én 1 óráig szoktam pihentetni.)

4. Ha lejárt az idő, kivesszük a tésztát, amit 4 cipóra osztunk. A cipót kinyújtjuk kb 1 cm vastagságúra. Megkenjük a választott töltelékkel a tésztát, de úgy, hogy a szélektől legalább 2 cm-rel már ne kerüljön belőle. 

5. A tészta két oldatát egy kicsit behajtjuk. Ha kész, a tetejét bekenjük tojássárgájával. Betesszük a hűtőbe fél órára. Amikor lejárt az idő kivesszük a hűtőből és most EGÉSZ tojással (összekeverve) kenjük újra át a tészta tetejét. Így lesz majd márványos a bejgli teteje!!!!  

 (Ezt mind a 4 cipóval végezzük el :)

6. A bejgliket az előmelegített sütőbe betéve kb. 175 fokon sütjük kb. 35 percig (alsó rácson).

Ha kész, vegyyük ki a sütőből és hagyjuk teljesn kihülni!!!! Utána szeletelhetjük!

Töltelék (2 rúdhoz való!)

Diós                                     Túrós                               Gesztenyés

45 dkg darált dió                  40 dkg túró                        20 dkg gesztenyemassza

20 dkg porcukor                   20 dkg porcukor                10 dkg porcukor   

1 cs. vaniliás cukor               1 cs. vaniliás cukor            1 cs. vaniliás cukor

1 ek. vaj                                3 ek. gríz                            5 dkg vaj

2-3 ek rum                             2 db egész tojás                1 púpozott ek. kakaó

1 maréknyi mazsola               1 maréknyi mazsola           mazsola

kevés tej (kb 1 dl)                  pici tejföl ha száraz            reszelt citrom héja

                                              a túró                                 1 ek barack lekvár

                                                                                         pici tej (szükség esetén)

Általános eljárás: a hozzávalókat keverjük össze. :)

A diós tölteléket a tejjel felfőzzük. Masszív masszát kapjunk, különben nem fogjuk tudni feltekerni a tésztát.

A túrós tölteléket egy nappal korábban el kell készíteni, mint ahogy a bejglit sütjük, mert idő kell, hogy a gríz és a mazsola felszívja a felesleges nedvességet.

A gesztenyés tölteléket csak akkor kell tejjel higítani, ha mi készítjük a gesztenyemasszát sült gesztenyéből és nem a boltba vesszük.

Ezek bevált töltelékreceptek, a képeken látható a végeredmény. :)

 

Rácsos linzer

2013-01-03_18.14.44.jpg

 Hozzávalók:

40 dkg liszt

10 dkg darált zabpehely

3 evőkanál lenmag (ez is darálva)

15 dkg zsír v. 25 dkg margarin

1 cs. sütőpor

15 dkg porcukor

10 dkg darált dió

1 db egész tojás

1-1,5 dl tej vagy 3 ek. tejföl (ez a jobb!!)

reszelt citrom héja,    

fél kávéskanál fahéj (el is hagyható)

pici só

A tészta tetejére

20-25 dkg lekvár

2-3 marék egész dió apróra vágva (durvára, kis darabokra)

Elkészítés

1. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk a zsiradékkal. Hozzáadjuk a porcukrot, sót, darált diót, fahéjat, reszelt citromhéjat. Jól összekeverjük.

2. A liszt közepébe kis mélyedésbe beletesszük a tojást és a tejfölt, majd jól összedolgozzuk a tésztát. (Ha picit ragad lisztezzük meg a tésztát.)

3. Ha kész a tészta két cipót formázzunk belőle: egy nagyobbat és egy kisebbet. (1/3 - 2/3 arányban kb.) Kissé lisztezzük le. Pihentessük kb. 1 órát a tésztát. (betehetjük a hűtőbe is.)

4. A nagyobb cipót kinyújtjuk és a tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral és megszórjuk a darabolt dióban.

5. A kisebbik cipóból vékony csíkokat sodorjunk és tegyük óvatosan a lekváros, diós kencére átlósan, majd keresztbe is. (Kissé időigényes, de megéri.)

6. Ha kész a rácsozás, bekenjük tojássárgájával a rácsokat.  Előmelegített sütőben kb. 170 fokon 40 percig süssük, amig a rácsok aranybarnák lesznek.

Ha kész, vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihülni. 

Jó tanács. Mikor kihült a süti borítsuk be alufóliával, hogy puhuljon, mivel LINZER az Isten áldotta sütije :) !  

Ha egy nappal előbb sütjük meg, mint ahogy fogyasztásra szánjuk, akkor lesz aztán csak FINOM!!!!

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 150
Tegnapi: 27
Heti: 203
Havi: 150
Össz.: 348 272

Látogatottság növelés
Oldal: SAJÁT ÉS KEDVENC RECEPTEK
Angyal-fény-hozó - © 2008 - 2024 - angyalfenyhozo.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »