Szendi Gábor pszichológus elmélete szerint: Az emberi szervezet nem alkalmazkodott az újkori táplálkozási anyagoknak a megemésztéséhez és hasznosításához. A modernkori táplálékok nagy inzulinemelkedést váltanak ki a vérben. Az emberi szervezet nem készült fel az állandó nagy szénhidrátterhelésre . A liszt, a burgonya, rizs, kukorica, cukor nagy glikémiás indexű és telítettségű ételek, amelyek rendszeres fogyasztása elhízáshoz, és folyamatos magas vércukorszinthez vezet.
Az úgynevezett paleolit étrend képviselői a kőkori ember táplálkozását ajánlja a 21. században is. Arra buzdítanak, hogy tartózkodjunk a tejtől, a gabonaféléktől, ehelyett együnk inkább húst, sok gyümölcsöt, zöldséget (keményítőt nem tartalmazó) éscsonthéjas magvakat. Édesítőszerként pedig a xillitet, esetleg a mézet javasolják fogyasztani.
Általános útmutatások a paleolit étkezéshez:
Bővebb információkat olvashatnak a http://paleolit.qwqw.hu honlapon.
|
Jómagam hónapokon keresztül étkeztem a paleolit étrend szerint. Jelentősen növeltem a hús, zöldség (sárgarépa, zeller, cukkini, csicsóka, paszternák, fehérrépa, karalábé, karfiol), gyümölcs (pl. alma, narancs, esetenként banán) és a mogyoró, dió, kesudió, mandula fogyasztást, teljesen elhagytam a finomított cukrot, helyette mézet, szaharint használtam és időnként xillitet (kevésszer, mert borsós az ára), és gyakorlatilag áttértem a zabpehely alkalmazására (ami egyébként félpaleolitnak számít). Voltak nagyon jó és kevésbé kedvező tapasztalataim. A tejtermékeket jellemzően savanyított formában (saját készítésű aludt tej, túró, tejföl) fogyasztottam. Kedvező tapasztalatok: a sok zöldségnek, a zabrostoknak és a lenmagnak köszönhetően sokkal energikusabb lettem, jobban fogott az agyam, és nem voltam fáradékony. A súlyom is csökkent (3 hónap alatt kb. 7 kg). Kedvezőtlen tapasztalatok: a sok hús visszahatott az izületeimre és aránylag rövid idő alatt (kb. másfél-két hónap) fájdalmak jelentkeztek a kézújjaimban és a lábamban, ami mérséklődött, amint a hús mennyiségét is csökkentettem. Sajnos ez az étrend nagyon megterheli a pénztárcát is. Miután aránylag speciális kenyeret ajánlott csak fogyasztani - az ugyan sok féle lehet -, azok összetételéhez használandó alapanyagok sajna elég drágák. Sok jellegzetes, általam igen kedvelt magyar ételt nem lehet fogyasztani, - és sajnos helyettesíteni sem lehet - így a lehetőségek (pénztárca mélysége, hozzávalók magas költsége) figyelembe vétele mellett, kissé korlátozott számú ételt lehet főzni. Összegezve az előnyöket és a hátrányokat, mégis azt mondhatom, örülök, hogy belevágtam a kísérletbe és néhány hónapig ezt az étrendet követtem, mert jó néhány receptet megtartok a mindennapi étkezésünkben, és rájöttem, hogy milyen csodás új ízeket tár fel még a természet, amiről azelőtt még csak nem is hallottam. Nagy kedvencem lett a paleonokedli (rendszeresen ezt készítem), a paleo édességek közül a gesztenyés-sütőtökös kókuszgolyó, a lenmagos-zabpelyhes muffin, a húsgolyós zöldségleves, valamint a rántott zöldségek, és a sült alma. Többször elkészítettem az igen csak fínom és változatos paleocsintát, a zabpehellyel készült egybe fasirtot, és a nyers zöldségköreteket melyek korábban sem álltak tőlem távol. A fentieben ismertetett ételek receptjei közül néhányat az alább lehet megtalálni. Csak kívánni tudom, hogy aki elkészíti azokat ugyanolyan élvezettel fogyassza, ahogy én és a családom. |
Receptek
Paleonokedli (zabnokedli)
Hozzávalók:
Elkészítés:
1) A lisztté őrölt zabot keverjük össze a lenmaggal, majd tegyük bele a 2 db egész tojást, és öntsük hozzá annyi vizet, hogy szaggatható galuska-tésztát kapjunk. A tésztát hagyjuk állni kb. fél órát, mert megszívja magát a vízzel. Ha kissé tömög ne ijedjünk meg, adjunk még hozzá egy kevés vizet, hogy galuska tésztát kapjunk. (Én egy kicsit tömörebbre szoktam hagyni. Nagyon jól szaggatható úgy is.)
2) Lobogó forró sós vízbe szaggassuk bele a nokedliket, és várjuk, míg feljönnek a víz tetejére ami nagyon gyorsan megtörténik, szinte másodpercekkel a vízbeérés után. Néhány percig főzzuk (2-3 percnél nem kell tovább!)
3) Öntsük le a vizet a tésztáról, mossuk le HIDEG vízzel, ahogy a hagyományos galuskát, majd a lecsöpögött tésztát kevés olajra vagy olvasztott zsírra tegyük.
A zabnokedni tésztája - ellentétben a fehérlisztes tésztával - nem összeesik, hanem megduzzad egy kissé, ezért kevés mennyiségből is aránylag sokat lehet készíteni. És ami NAGY UJDONSÁG lesz a HÖLGYEK számára: Nagyon könnyen elmosogathatók az edények és eszközök. Nem ragad úgy rá, mint a hagyományos nokedlitészta. Korábban nagyon nem szerettem nokedlit készíteni a sok elő és utómacera miatt. Ma gyakorlatilag majdhogy nem percek alatt összedobok egy nagy tál nokedli és pár perc alatt el is mosogatok mindent.
PRÓBÁLJÁK KI, ÉRDEMES. Remek köret akár gombapörkölt, akár csirke, vagy malacpörköltek mellé. :)
Gesztenyés-sütőtökös kókuszgolyó
Hozzávalók:
JÓ ÉTVÁGYAT!!! :)
Húsgombócos zöldségleves
Hozzávalók:
A zellert, a karalábét felkockázom (közepes nagyságúra), míg a karfiolt kisebb rózsákra szedem. A kis kelkáposzta darabot és a vöröshagyát egybe teszem bele a levesbe.
Az elkészített leveszöldségekis lángon felteszem sós-vegetás vízbe (ha maradt lefagyasztva húsleves ilyenkor felszoktam használni - NAGYOT DOB RAJTA :) ), majd mikor már kezdenek puhulni, akkor a beleteszem óvatosan a húsgombócokat és kis lángon puhára főzöm a levesben. A leves ettől kicsit homályosabb lesz. Akit ez zavar kifőzheti vegetás vizben külön a gombócokat és a levet leszűrve beleönheti a levesbe, de akkor a húsgombócok nem veszik át a zöldséges leves ízét, ami igen nagy kár volna.
Nem tudk annyi levest készíteni, hogy ne fogyjon el. :)
Töltött sült alma
Hozzávalók:
Elkészítés:
1) Az almákat megmossuk.
2) Kikanalazzuk az almák közepét, de úgy, hogy egy jó újjnyi széles almahús maradjon és az allja ne kerüljön kivágásra.
3) Az összevágott diót beleteszórjuk az almák közepébe, rátesszük az aszalt szilvát, kis kanál mézet csöpögtetünk rá.
4) A tojásokat elválasztjuk és a habját keményre verjük.
5) Előmelegített sütőben kb. 160 C-on addig sütöm, amíg az almák húsa 3/4-ig megpuhul.
6) Kiveszem a sütőből az almákat, rákanalazom a habot, majd visszatolom addig, amig a hab aranybarnára sül.
Fantasztikus édesség és még egészséges is. :)
Stefánia vagdalt paleo módra
Hozzávalók:
Elkészítés:
1) A hagymát apró kockára vágjuk és kevés zsíron megdinszteljük.
2) A fokhagymát lereszeljük.
3) A darált húshoz adjuk a dinsztelt hagymát, a fokhagymát, a zabpelyhet, a 2 tojást, 1 csapott evőkanál pirospaprikát, a sót/vegetát és őrölt borsot. Jól összedolgozzuk.
4) A húst kiterítjük. A főtt tojásokat és a kolbászt- egymás mellé - a hús közepére tesszük, majd a hús széleivel betakarjuk.
5) A külsejét - a durvára darált zabpehely egész zabpehellyel kevert - darával megszórjuk .
6) Alufóliával lefedve, 180 fokon kb. 60-70 percig sütjük. Az idő lejárta után levesszük a fóliát és addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára sül ( kb. 20-25 perc sütőtől függően).
Kicsit hagyjuk hülni, hogy lehessen szeletelni.
Jó étvágyat. :)
További receptek: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-reggelik.htm
http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-etelek.htm