Angyal-fény-hozó

"Elég, ha az ember elhiszi, hogy léteznek angyalok, elég, ha szüksége van rá. És akkor megmutatkoznak, és ragyognak, mint a hajnal első fényei." Paulo Coelho

 

 

 

A PALEILOT ÉTREND

Egyre szélesebb körben ismertté válik a nézet, miszerint a civilzációs betegségek okai főként abban keresendők, hogy az utóbbi évszázadokban az emberek egyre nagyobb arányban fogyasztanak olyan ételeket, amiknek alapanyagaihoz az emberi szervezet evolúciós szempontból nincs hozzászokva. Ezek az anyagok ugyanis a korábbi évmilliók folyamán, a paleolitikumban időszakában, nem szerepeltek elődeink étrendjében.

Az elmélet legismertebb hazai képviselője Szendi Gábor, aki Paleolit táplálkozás című könyvében a tudományos bizonyítékok hatalmas tömegét mutatja be. 

Szendi Gábor pszichológus elmélete szerint: Az emberi szervezet nem alkalmazkodott az újkori táplálkozási anyagoknak a megemésztéséhez és hasznosításához. A modernkori táplálékok nagy inzulinemelkedést váltanak ki a vérben. Az emberi szervezet nem készült fel az állandó nagy szénhidrátterhelésre . A liszt, a burgonya, rizs, kukorica, cukor nagy glikémiás indexű és telítettségű ételek, amelyek rendszeres fogyasztása elhízáshoz, és folyamatos magas vércukorszinthez vezet.

Az úgynevezett paleolit étrend képviselői a kőkori ember táplálkozását ajánlja a 21. században is. Arra buzdítanak, hogy tartózkodjunk a tejtől, a gabonaféléktől, ehelyett együnk inkább húst, sok gyümölcsöt, zöldséget (keményítőt nem tartalmazó) éscsonthéjas magvakat. Édesítőszerként pedig a xillitet, esetleg a mézet javasolják fogyasztani.

 Általános útmutatások a paleolit étkezéshez:

  • Nyugodtan egyed a húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket. Fogyasztható a sajt is, ez kevésbé veszélyes, mint a többi tejtermék. Egészséges a tojás is. A zsíroktól sem kell félned, nem a zsírok okozzák az érelmeszesedést.
  • Bárhol is talál az ebédidő, mindig tudsz venni gyümölcsöt, salátának való zöldségeket, kolbászt, sonkát, sajtot.
  • Köretnek bármikor készíthetsz összedarabolt gyümölcsökből készült salátát.
  • Kerülj minden gabonafélét, burgonyát, kukoricát, cukrot, nagy szénhidrát tartalmú élelmiszert (pl. a hajdinát is) 
  • Kerüld a hüvelyeseket, mert lektin található bennük.
  • A paleolit étrend nem vallás. Próbáld minél inkább betartani, de ne ess kétségbe, ha egy kicsit nagy ritkán eltérsz a főszabályoktól. Ha egy kis tejföl, tejszín kell a receptedhez, használd! Ha lisztre van szükséged, inkább zab- vagy rizslisztet használj, mert abban nincs glutén. Ha gluténérzékeny vagy (esetleg rejtetten), akkor nagyon csekély glutén is árt!

 

Bővebb információkat olvashatnak a http://paleolit.qwqw.hu honlapon.

 

 

 

maria-honlapkep-m.jpg

Jómagam hónapokon keresztül étkeztem a paleolit étrend szerint. Jelentősen növeltem a hús, zöldség (sárgarépa, zeller, cukkini, csicsóka, paszternák, fehérrépa, karalábé, karfiol), gyümölcs (pl. alma, narancs, esetenként banán) és a  mogyoró, dió, kesudió, mandula fogyasztást, teljesen elhagytam a finomított cukrot, helyette mézet, szaharint használtam és időnként xillitet (kevésszer, mert borsós az ára), és gyakorlatilag áttértem a zabpehely alkalmazására (ami egyébként félpaleolitnak számít). Voltak nagyon jó és kevésbé kedvező tapasztalataim. A tejtermékeket jellemzően savanyított formában (saját készítésű aludt tej, túró, tejföl) fogyasztottam.

Kedvező tapasztalatok: a sok zöldségnek, a zabrostoknak és a lenmagnak  köszönhetően sokkal energikusabb lettem, jobban fogott az agyam, és nem voltam fáradékony. A súlyom is csökkent (3 hónap alatt kb. 7 kg). 

Kedvezőtlen tapasztalatok: a sok hús visszahatott az izületeimre és aránylag rövid idő alatt (kb. másfél-két hónap) fájdalmak jelentkeztek a kézújjaimban és a lábamban, ami mérséklődött, amint a hús mennyiségét is csökkentettem.

Sajnos ez az étrend nagyon megterheli a pénztárcát is. Miután aránylag speciális kenyeret ajánlott csak fogyasztani - az ugyan sok féle lehet -, azok összetételéhez használandó alapanyagok sajna elég drágák. Sok  jellegzetes, általam igen kedvelt magyar ételt nem lehet fogyasztani, - és sajnos helyettesíteni sem lehet - így a lehetőségek (pénztárca mélysége, hozzávalók magas költsége) figyelembe vétele mellett, kissé korlátozott számú ételt lehet főzni.  

Összegezve az előnyöket és a hátrányokat, mégis azt mondhatom, örülök, hogy belevágtam a kísérletbe és néhány hónapig ezt az étrendet követtem, mert jó néhány receptet megtartok a mindennapi étkezésünkben, és rájöttem, hogy milyen csodás új ízeket tár fel még a természet, amiről azelőtt még csak nem is hallottam.

Nagy kedvencem lett a paleonokedli (rendszeresen ezt készítem), a paleo édességek közül a gesztenyés-sütőtökös kókuszgolyó, a lenmagos-zabpelyhes muffin, a húsgolyós zöldségleves,  valamint a rántott zöldségek, és a sült alma. Többször elkészítettem az igen csak fínom és változatos paleocsintát, a zabpehellyel készült egybe fasirtot, és a nyers zöldségköreteket melyek korábban sem álltak tőlem távol. A fentieben ismertetett ételek  receptjei közül néhányat az alább lehet megtalálni. Csak kívánni tudom, hogy aki elkészíti azokat ugyanolyan élvezettel fogyassza, ahogy én és a családom. 

 

 

Receptek

Paleonokedli (zabnokedli)

 

Hozzávalók:

  • 25-30 dkg zabpehely lisztté őrölve (kávédarálóban) nem kell túl finomra!!
  • 2 db tojás
  • 1-2 teáskanál egész lenmag (elhagyható)
  • víz
  • vegeta vagy só
  • kb. egy evőkanál olíva olaj

Elkészítés:

1) A lisztté őrölt zabot keverjük össze a lenmaggal, majd tegyük bele a 2 db egész tojást, és öntsük hozzá annyi vizet, hogy szaggatható galuska-tésztát kapjunk. A tésztát hagyjuk állni kb. fél órát, mert megszívja magát a vízzel. Ha kissé tömög ne ijedjünk meg, adjunk még hozzá egy kevés vizet, hogy galuska tésztát kapjunk. (Én egy kicsit tömörebbre szoktam hagyni. Nagyon jól szaggatható úgy is.)

2) Lobogó forró sós vízbe szaggassuk bele a nokedliket, és várjuk, míg feljönnek a víz tetejére ami nagyon gyorsan megtörténik, szinte másodpercekkel a vízbeérés után. Néhány percig főzzuk (2-3 percnél nem kell tovább!)

3) Öntsük le a vizet a tésztáról, mossuk le HIDEG vízzel, ahogy a hagyományos galuskát, majd a lecsöpögött tésztát kevés olajra vagy olvasztott zsírra tegyük.

A zabnokedni tésztája - ellentétben a fehérlisztes tésztával -  nem összeesik, hanem megduzzad egy kissé, ezért kevés mennyiségből is aránylag sokat lehet készíteni. És ami NAGY UJDONSÁG lesz a HÖLGYEK számára: Nagyon könnyen elmosogathatók az edények és eszközök. Nem ragad úgy rá, mint a hagyományos nokedlitészta. Korábban nagyon nem szerettem nokedlit készíteni a sok elő és utómacera miatt. Ma gyakorlatilag majdhogy nem  percek alatt összedobok egy nagy tál nokedli és pár perc alatt el is mosogatok mindent. 

 

PRÓBÁLJÁK KI, ÉRDEMES. Remek köret akár gombapörkölt, akár csirke, vagy malacpörköltek mellé.   :)

 

Gesztenyés-sütőtökös kókuszgolyó

Hozzávalók:

  • 25 dkg gesztenyemassza (édes)
  • 10-15 dkg sült sötőtök massza (maradék is lehet, kihülve)
  •  3-4 evőkanál házi készítésű lekvár (meggy, barack, ribizli)
  • 1 nagy csomag kókuszreszelék  (a bő 1/3-át le lehet durvára darálni kávédarálón)
  • 2-3 evőkanál rum (vagy rumaroma), én tokaji aszút használtam
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál fekete kávé (hideg!)
  • meggy vagy aszalt szilva (kis kockákra vágva, ha golyóba tesszük)
Elkészítés:
 
1) A gesztenyemasszát szétnyomkodom, majd hozzákeverem villával vagy kézzel a sütőtök pürét.
2) Mikorra jól összedolgozódtak, hozáadom a kakaóport, a lekvárt, a kávét, a rumot vagy a rumaromát és a ledarált kókuszreszeléket (aki nem akar vele bíbelődni, az ne darálja le). Ha kicsit képlékeny tegyünk hozzá még kókuszreszeléket. Ha összegyúrtuk várjuk kb. fél órát esetleg 1 órát is, mert a kókuszreszelék megszívja majd magát, ezért nehogy túl keményre készítsük.) 
3) Vizes kézzel tömör golyókat készítek a masszából, melynek közepébe vagy magozott meggyet, vagy aszalt szilva darabokat teszek. (de bárilyen más gyümölcsöt is lehet, ami nem nagyon leveses.)
4) A kész golyókat megforgatom a darálatlan kókuszreszelékben.
(Én egy műanyag dobozba szoktam tenni, úgy hogy megszórom a doboz alját rendesen kókuszreszelékkel, abba beleteszem a golyókat és a golyók tetejét is megszórom kókuszreszelékkel. Így a felesleges nedvesség biztosan nem teszi tönkre a fincsi nasit.)
Ugyanezt a tésztát ki is szoktam nyújtani kókuszreszeléken és a téglalapközepére két sorba teszek aszalt szilvát, majd felgöngyölöm - mint a lekváros piskótát - kívülről jól megszórom kókuszreszelékkel,  és fóliába csavarva hűtőbe teszem legalább fél napra. De a legjobb, ha egy egész éjszakára benn marad. Utána lehet szeletelni, mint az említett piskótát.

JÓ ÉTVÁGYAT!!! :)

Húsgombócos  zöldségleves

Hozzávalók:

 

  • 55-60 dkg darált sertéshús 
  • 3 evőkanál zabpehely
  • 2 db egész tojás
  • vegeta
  • pici őrölt pirospaprika
  • só 
  • bors VAGY borsikafű (1 csipetnyi)
  • 3-4 db sárgarépa (nagyobb)
  • 2 db fehérrépa (közepes)
  • fél fej zeller
  • 1 közepes nagyságú karalábé
  • kis darab kelkáposzta
  • kis fej karfiol
  • 1 kis fej egész vöröshagyma 

Elkészítés:

Húsgombóc:  

1) A darálthúst ízestem vegetával, sóval, kevés borssal VAGY borsikafűvel, beleteszem a két egész tojást és a zabpelyhet, egy negyed kávéskanál őrölt pirospaprikát. Jól összedolgozom, majd pihentetem -  amig a zöldségeket elkészítem - majd közepes nagyságú gombócokat készítek belőlük.

Leves:

Megpucolom a zöldségeket. A henger alakú zöldségeket (sárga, fehérrépa) vastagabb karikákra vágom fel. Ha túl nagyok, félbe lehet vágni, így félhold alakúak lesznek.

A zellert, a karalábét felkockázom (közepes nagyságúra), míg a karfiolt kisebb rózsákra szedem. A kis kelkáposzta darabot és a vöröshagyát egybe teszem bele a levesbe.

Az elkészített leveszöldségekis lángon  felteszem sós-vegetás vízbe (ha maradt lefagyasztva húsleves ilyenkor felszoktam használni - NAGYOT DOB RAJTA :) ), majd mikor már kezdenek puhulni, akkor a  beleteszem óvatosan a húsgombócokat és kis lángon puhára főzöm a  levesben. A leves ettől kicsit homályosabb lesz. Akit ez zavar kifőzheti vegetás vizben külön a gombócokat és a levet leszűrve beleönheti a levesbe, de akkor a húsgombócok nem veszik át a zöldséges leves ízét, ami igen nagy kár volna.

Nem tudk annyi levest készíteni, hogy ne fogyjon el. :)

 

 

Töltött sült alma

Hozzávalók:

  • 4 szép nagy alma
  • 10 - 15 dkg  nagyobb darabokra vágott dió vagy mandula
  • 4 db nagyobb aszalt szilva
  • méz (ízlés szerint)
  • 2 tojás

Elkészítés:

1) Az almákat megmossuk.

2) Kikanalazzuk az almák közepét, de úgy, hogy egy jó újjnyi széles almahús maradjon és az allja ne kerüljön kivágásra.

3) Az összevágott diót beleteszórjuk az almák közepébe, rátesszük az aszalt szilvát, kis kanál mézet csöpögtetünk rá. 

4) A tojásokat elválasztjuk és a habját keményre verjük.

5) Előmelegített sütőben kb. 160 C-on addig sütöm, amíg az almák húsa 3/4-ig megpuhul.

6) Kiveszem a sütőből az almákat, rákanalazom a habot, majd visszatolom addig, amig a hab aranybarnára sül.

Fantasztikus édesség és még egészséges is. :)

 

Stefánia vagdalt paleo módra

Hozzávalók:

  • 1,50 dkg darált sertéshús
  • 5 evőkanál zabpehely
  • 4  főtt kemény tojás
  • 1  szál kisebb füstölt kolbász
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kevés zsír
  • só és/vagy vegeta
  • bors
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika
  • 2 tojás
  • a hús megszórásához kívülről  10 dkg durvára darált zabpehely egész pehellyel keverve

 Elkészítés:

1) A hagymát apró kockára vágjuk és kevés zsíron megdinszteljük.

2) A fokhagymát lereszeljük.

3) A darált húshoz adjuk  a dinsztelt hagymát, a fokhagymát, a zabpelyhet, a 2 tojást, 1 csapott evőkanál pirospaprikát, a sót/vegetát és őrölt borsot. Jól összedolgozzuk.

4)  A húst kiterítjük. A főtt tojásokat és a kolbászt- egymás mellé - a hús közepére tesszük, majd a hús széleivel betakarjuk.

5) A külsejét -  a durvára darált zabpehely egész zabpehellyel kevert - darával megszórjuk .

6) Alufóliával lefedve, 180 fokon kb. 60-70 percig sütjük. Az idő lejárta után levesszük a fóliát és addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára sül ( kb. 20-25 perc sütőtől függően).

Kicsit hagyjuk hülni, hogy lehessen szeletelni.

Jó étvágyat. :)

 

További receptek:  http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-reggelik.htm

 

                                        http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-etelek.htm

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 182
Tegnapi: 27
Heti: 235
Havi: 182
Össz.: 348 304

Látogatottság növelés
Oldal: - Paleolit étrend, receptek - Új!
Angyal-fény-hozó - © 2008 - 2024 - angyalfenyhozo.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »