Angyal-fény-hozó

"Elég, ha az ember elhiszi, hogy léteznek angyalok, elég, ha szüksége van rá. És akkor megmutatkoznak, és ragyognak, mint a hajnal első fényei." Paulo Coelho

A VEGYES TÁPLÁLKOZÁS

Az Ayurvédikus elvek szerint a vegyes táplálkozás az egészséges, szemben mindenféle vonzás és taszítás elvén működő táplálék kiválasztásnál. A tudomány jelenlegi állása ebben a tekintetben egyezik az Ayurvédikus tanokkal, azonban sokan félreértelmezik ezt a megvalósítás során.

Hogy mit jelent a vegyes táplálkozás? 

A védikus elvek szerint élő embereket tanítóik óvják minden íz dominanciájától, így helytelen táplálkozásnak számít a túl sós, a túl csípős, a túl savanyú, vagy a túl édes ételek huzamos ideig tartó fogyasztása. Ez a négy típus azért került kiemelésre, mert Magyarországon a legjellemzőbben fogyasztott ételek ebben a kategóriákba tartoznak. (Természetesen a túl keserű és a túl fanyar ételek tartós fogyasztása ugyanolyan egészségtelennek számít.)

A helyes vegyes táplálkozás az, ha  a hat íz (sós, csípős, savanyú, édes, keserű, fanyar) egyformán uralkodik az ételben, vagy ha az ízek egy rövid idő alatt átlagolódni tudnak a szervezetben. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az ízek egy-egy táplálkozásnál dominánsak lehetnek, de változatossága olyan mértékű, hogy ez a szervezet számára képes átlagolódni.

Aki teheti, sokat lendíthet a vegyes táplálkozásán, ha egy étkezésen belül eszik, minél változatosabban. A több fogásos étrendnél jól meg lehet választani az ízek harmóniáját.
Természetesen abszolút vegyes táplálkozást igen nehéz megvalósítani, azonban az egyoldalú táplálkozást jól lehet kompenzálni. Ha valaki például elsősorban húst és szénhidrátokat eszik, jó, ha azt tudja kompenzálni keserű, fanyar, csípős, savanyú ételekkel, vagy italokkal.
A vegyes étkezés tehát az Ayurvédia elvei szerint elérhető az alábbi módokon:
  • Vegyes ízű ételek készítése.
  • Többfogásos étkezés (többféle ételből keveset).
  • Az ízek kiátlagolásával (maximum 3-4 nap alatt).
  • Az étkezés kompenzálásával.
Konkrét információkat a http://ayurvedika.hu oldalon lehet találni, ahol a különböző ízű ételek jótékony és mellékhatásairól lehet olvasni. 



maria-honlapkep-m.jpg

A legtöbb ember aki meghallja az ajurvéda jelzőt, azonnal valamilyen keleti dolgora gondol, nem is alaptalanul. Az Indiából származó terápia, nevének jelentése "A hosszú élet tudása".

Alkalmazása nem csak a betegségmegelőzés és a regeneráció területére korlátozódik, hanem a szépség- és a welnessterápiákban is egyre inkább használatos. Természetesen a terápia részét képezi az ajurvédikus elveknek megfelelő táplálkozás is.

Napjainkban sokat hallunk arról, hogy a helytelen étkezés miatt (szervezet elsavasodása) kapunk meg mindenféle civilizációs betegséget. Sajnos, az állítás igaz. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy ha az ember egy kicsit is odafigyel, hogy a lúgísító és a savasító ételek aránya megfelelő legyen (1/3-2/3 arányú), no meg a négy alapíz (sós, csípős, édes, savanyú) valamelyest azonos arányú legyen az ételek elkészítéssekor, akkor már nem keveset tesz a saját egészségéért.

A magyar konyha jellegzetességeinek figyelembe vételével sem annyira bonyolúlt az ajurvédikus elvek alkalmazása, de valóban kis időt kell szentelni az ételek összeállításánál.

Példának okáért  néhány menü összeállítás:

1) Tojásleves 

     Brassói aprópecsenye,

     Cékla,

     Sütőtökös-gesztenyés kókusz golyó,

(Másnap  a kókuszgolyót almával, nyers sárgarépával el lehet vinni napközbenre enni.)


2) Zabpelyhes húsgombócos zöldségleves,

     Paprikás krumli,

     Csemege uborka,

     Dióval töltött sült alma,

(Ha kicsit több almát készítünk, másnak elvihetünk belőle ebédre egy kis feketekenyeres vagy sokmagvas szendviccsel fantasztikusan finom.)


3) Zöldbab leves tejfölös/ecetes,

     Grillezett csirkemell/csirkecomb/csirkeszárny,

    Tejfölös-joghurtos nyers káposzta saláta (sárgarépa, zeller, lilahagyma, káposzta) ,

     Zabpelyhes diós-meggyes muffin  (nagyon laktató estére 1-2 db-nál nem javasolt
     többet fogyasztani.)

 (Másnap  a muffint körtével, almával, nyers sárgarépával el lehet vinni napközbenre enni, de a hideg maradék csirkét a hideg salátával is jól el lehetünk másnap ebédkor.)      


Savasító élelmiszerek: 

- Húsfélék: csirke, bárány, disznó, marha, borjú, halak
- Édességek: torták, sütemények, csokoládé, cukor, méz, lekvár, szirupok
- Zöldségek: spárga, gomba, savanyú káposzta, rebarbara, torma, karalábé, bab, borsó, lencse
- Gyümölcsök, csonthéjasok: mogyoró, dió, mandula, kesudió, pisztácia
- Gabonafélék: liszt, rozs, árpa, rozs, kukorica, liszt, hajdina, kukoricapehely
- Tejtermékek és tojás: tejszín, vaj, margarin, túró, tejföl, sajt, gyümölcsös joghurt, író, tojás
- Italok: kóla, sör

Az elsavasodás lehetséges tünetei:

- állandó fáradság 

- gyenge immunrendszer

- gyakori fejfájás

- gyomor-, bél- és emésztési panaszok

- mellkas-fájdalom

- csúnya, színtelen, problémás arcbőr

- narancsbőr /a rettegett ; ) /


Lúgosító élelmiszerek:
- Tejtermék: savó
- Hüvelyesek: zöldbab
- Zöldségek: fejessaláta, sóska, spenót, brokkoli, karfiol, cukkíni, padlizsán, paprika, paradicsom, sárgarépa, burgonya, cékla, retek, hagyma, zeller, kelbimbó, káposzta, endívia, kömény, uborka, petrezselyem, cékla, szójabab, tök, sütőtök
- Gabonafélék: köles
- Italok: ásványvíz, ionizált lúgosvíz*, kakaó, kávé, tea, bor


Néhány jó tanács:
1.) Törekedjünk arra, hogy fehérjét (húsféléket) inkább  zöldséggel fogyasszunk.
2.) Keményítőkhöz szintén zöldségeket válasszunk.
3.) Gyümölcsöket jellemzően önálló, kis étkezések részeként együnk.
4.) A zöldségek és gyümölcsök 50%-a lehetőleg friss és nyers legyen, hiszen így tudunk a legtöbb vitamint és ásványi anyagot kiválasztani belőlük.
5.) A fehérjéket célszerű párolni, főzni vagy grillezni. Kerüljük a bő olajban való sütést.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 98
Tegnapi: 27
Heti: 151
Havi: 98
Össz.: 348 220

Látogatottság növelés
Oldal: - Vegyes táplálkozás, ételek - Új!
Angyal-fény-hozó - © 2008 - 2024 - angyalfenyhozo.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »