Angyal-fény-hozó

"Elég, ha az ember elhiszi, hogy léteznek angyalok, elég, ha szüksége van rá. És akkor megmutatkoznak, és ragyognak, mint a hajnal első fényei." Paulo Coelho

CöLIÁKIA  / LISZT(GLUTÉN) ÉRZÉKENYSÉG / ÉTREND


Azért tartottam fontosnak, hogy a cöliákia étrenddel is foglalkozzam, mert kiderült, hogy az ebben a betegségben szenvedők száma az utóbbi időben ugrásszerűen megnövekedett (az 1950-es évhez képest négszeresére nőtt). Sokan nem is tudják, hogy ebben a betegségben szenvednek, mert ezt az allegriát csak egy speciális (gasztoenterológiai) vizsgálat mutatja ki. 

A cöliákia vagy liszt (glutén)érzékenység egy emésztőszervi eredetű betegség, amelynek következtében képtelenné válunk a kenyérben, gabonafélékben, tésztákban vagy akár a sörben előforduló, glutén nevű fehérje feldolgozására.

A gluténintolerancia hosszabb vagy rövidebb idő elteltével oda vezet, hogy a bélbolyhok nem lesznek képesek a táplálékkal bevitt tápanyagok és vitaminok felszívására, amelynek következtében agyi és idegrendszeri problémák, a csontok, a máj és más szervek elégtelenségei alakulnak ki.

A cöliákiában szenvedő betegek egyetlen lehetősége, hogy teljes mértékben elkerüljék a glutént akár csak nyomokban is tartalmazó élelmiszereket.

A gluténérzékeny felnőttek körülbelül fele azonban még a gluténmentes diéta ellenére sem számíthat teljes javulásra, kis mennyiségben ugyanis olyan ételekbe vagy italokba is kerülhet glutén, amely egyébként nem tartalmazza ezt a vegyületet. Ezeknél a betegeknél gyakran még a gluténmentes diéta bevezetését követő ötödik év után sem regenerálódnak megfelelően a bél bolyhai.

A lisztérzékenység tünetei:

  • klasszikus tünet a hasmenés, puffadás, székrekedés, fogyás;
  • következményes vérszegénység, gyengeség, fáradékonyság;
  • gyermekkorban a növekedés elmaradása, alacsony termet;
  • szimmetrikusan eloszló erősen viszkető kiütés a váll, ülep, fejbőr, térd, könyök területén (dermatitis herpetiformis);
  • ataxia (akaratlagos mozgások hibás koordinációja), idegbántalmak;
  • foltokban jelentkező kopaszság (alopecia areata);
  • pikkelysömör (psoriasis);
  • ismeretlen eredetű májenzim-emelkedés is a lisztérzékenység tünete lehet.

Gluténmentes étrend:

A lisztérzékenység kezelése a teljes gluténmentes étrend. Ha ezt sikerül maradéktalanul megvalósítani, a beteg tünetei csökkennek, jó esetben meg is szűnnek, a szöveti eltérések rendeződnek.

  • Lisztérzékenyek számára tiltott ételek, italok: búza (liszt, búzacsíra), rozs, korpa, árpa, maláta, tönkölybúza, durumbúza, sör, whiskey, vodka, gin.
  • Nyomokban glutént tartalmazhatnak: stabilizátorok, karamell, citromsav, dextrin, maltodextrin, maltóz, növényi sűrítőanyag, rizstej, szójaital, szójaszósz,  rokfort sajt, sütőpor, instant kakaó és kávé, levespor, mártáspor, mustár, ketchup, nápolyi, keksz, fogyókúrás porok.
  • Gluténmentes, fogyasztható ételek: burgonya, rizs, kukorica, köles, hajdina, szója, bab, borsó, gyümölcsök, zöldségek, halak, húsok, tejtermékek. Gyári termékek közül a gluténmentes jelzéssel ellátott élelmiszerek fogyaszthatók. 

Bár a diéta betartása nem könnyű, a glutén teljes kihagyása teljes gyógyuláshoz vezethet. Nagy segítség lehet a betegek számára cöliákiás klubokhoz, betegcsoportokhoz való csatlakozás (receptek megosztása, beszerzési források ismerete).


maria-honlapkep-m.jpg

A lisztérzékenység nem egy elhanyagolható betegség, mert hosszú kezeletlenség esetén komoly fizikai és idegrendszeri problémákat okozhat. Sajnos azonban sokan nem azért nem foglalkoznak ezzel a betegségükkel, mert nem akarnak, hanem mert nem is tudnak róla.

Fontos lenne, hogy akinek a fentiekben leírtak közül hosszabb ideje fennálló tünete vagy tünetegyüttese van, az próbáljon lépéseket tenni egy igazoló vizsgálat érdekében, mert mint kiderült ez a betegség öröklődhet. Tehát nem csupán az adott személy, hanem a meglévő, vagy születendő gyermeke is érintett lesz, lehet ez ügyben.

Ha kiderül valaki esetében, hogy a problémáinak a hátterében ez a betegség áll (mint ahogy nálunk is kiderült), akkor a legfontosabb, hogy olyan étrendre álljon át az illető, mely megszünteti, vagy jelentősen csökkenti a tüneteit, megváltoztatva akár egy életre az életminőségét :) .

Ebben az esetben az is elengedhetetlen, hogy a család megértse és elfogadja, hogy itt nem egy hóbortról van szó, hanem komoly betegségről. Gondolom, senki nem örülne annak, ha akár a gyermekét, vagy  kedvesét, feleségét, férjét kórházba juttatná, mert nem fogja fel ennek a betegségnek a komolyságát.

Ma már mindenki előtt ismert, hogy a cukorbetegek milyen veszélynek vannak kitéve, ha olyan élelmiszert esznek, amire a szervezet heves reakcióval válaszol.

És ma már senki sem mondja annak, aki mogyoróallegriás, hogy "Csak egy kicsit egyél, nem lesz abból semmi baj.", mert tudjuk, hogy  DE, LESZ!

Ahogy abból is, ha glluténérzékeny embert folyamatosan olyan élelmiszerekkel etetnek, amire a szervezete allergiás reakcióval válaszol, még ha az nem azonnal jelentkező kómás állapottal jár. Tehát igen is komolyan kell venni ezt a betegséget is, és minden lehető módon segíteni annak, aki ebben szenved, mert bizony SZENVED, még ha nem is mondja.

A GLUTÉNMENTES ÉTREND összeállításához segítséget jelenthet a PALEOLIT ÉTREND, mivel jelentős számú közös élelmiszerük van TILTÓLISTÁN.

Sokat segíthet az egész családnak, ha közösen tervezik meg a heti étlapot, mert így figyelembe lehet venni, hogy ki mit szeret, mit ehet a gluténérzékeny családtag, és így nem kell többfelé főzni, össze lehet hangolni az ételeket, csak egy kis megértés, szeretet és jó szándék kell hozzá.

Néhány olyan receptet  szeretnék ajánlani, amit garantáltan nem csak a gluténérzékenyek fognak szívesetn fogyasztani.

Talán a legproblémásabb dolog a kenyér, mert vagy igen csak borsós az ára, vagy nem lehet kapni, ezért egy kifejezetten paleolit-gluténmentes kenyér receptet szeretnék  ajánlani, amit nem nehéz elkészíteni még egy kenyérsütési gyakorlattal nem rendelkező számára sem.

Valamint néhány olyan étel és nasireceptet tennék közre, aminek az elkészítése nem okoz különösebb nehézséget, és szintén igen kedvelt magyar ízeket  rejtenek magukban. :)   

 

GLUTÉNMENTES-PALEOS KENYÉR

Hozzávalók 2 főre

  • 8 dkg mandulaliszt (őrölt mandula)
  • 5 dkg lenmagliszt (őrölt lenmag)
  • 5 dkg tökmag
  • 2 db tojás
  • 1 ek garam masala fűszerkeverék
  • 1 csapott kk szódabikarbóna

Elkészítés:

  • A magliszteket összekeverjük a sóval, a garam masalával és a szódabikarbónával.
  • Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját elkeverjük a keverékkel. Annyi vizet adunk hozzá, hogy ne morzsálódjon (kb. 1 dl), és így homogén masszává keverjük.
  • A tojások fehérjét kemény habbá felverjük, és óvatosan beleforgatjuk a "lisztes" masszába.
  • A masszát sütőpapírral kibélelt kenyérformába öntjük, megszórjuk a tökmaggal, és elsimítjuk a tetejét.
  • Légkeveréses sütőben tűpróbáig sütjük.
  • Ha kész, hagyjuk kicsit kihűlni (10-15 percig), és csak utána húzzuk le a sütőpapírt.

sütési hőfok: 180°C           sütési mód:  hőlégkeveréses            tepsi mérete: 20x8 cm


KORHELYLEVES

Hozzávalók 4 főre

  • 30 dkg vágott savanyú káposzta
  • 1 kk majoránna
  • 1 csipet köménymag
  • 3-4 babérlevél
  • 6-7 szem feketebors
  • 1 l húsleves
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
  • főtt füstölt hús vagy kolbász
  • víz
  • olaj vagy zsír
  • 0,5 ek zabliszt (őrölt zabpehely, vagy rizsliszt)
  • 1 kk pirospaprika

Elkészítés:
  1. A savanyú káposztát mossuk át a só miatt.
  2. Egy lábasba helyezzük a káposztát, a hagymát, a fűszereket, a húslevest és a vizet. Jól összefőzzük, amíg a káposzta meg nem puhul, ez kb. 30-40 perc.
  3. A levesbe tesszük a főtt füstölt húst, vagy a kolbászt (ízlésnek megfelelően). Amennyiben a füstölt hús főzésre szorul, úgy azt a főzés legelején tegyük a hozzávalókhoz.
  4. Az olaj/zsír a liszt és a pirospaprika segítségével rántást készítünk, majd berántjuk a levest. További 10 percen át főzzük.
  5. Ha szükséges, sózzuk (de óvatosan, mert a káposzta, a húsleves és a füstölt hús is sós).
  6. Tálaláskor adjunk hozzá tejfölt.


FEHÉRBOROS TÁRKONYOS CSIRKE

Hozzávalók 4 főre
  • 8 db csirke felsőcomb
  • 1 kg burgony  vagy paszternák 
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db tv-paprika
  • tárkony 
  • 1,5 dl fehérbor
  • olaj vagy olvasztott zsír
Elkészítés
  1. A csirkét jól megmossuk, majd a bőrét lehúzzuk, majd még egyszer megmossuk, és besózzuk.
  2. Fogunk egy tepsit, az aljára olajat teszünk, és belerakosgatjuk a csirkéket.
  3. A krumplit megpucoljuk, megmossuk majd négyfelé vágjuk, és rászorjuk a csirkére.
  4. A fokhagymár megpucoljuk, majd apró darabokra vágjuk, majd a paprikát megmossuk és felkarikázzuk, és a fokhagymával együtt a csirkére szórjuk.
  5. Megszórjuk az egészet tárkonnyal. A fehérbort alálocsoljuk.
  6. Letakarjuk alufóliával, és kb. 30 percet puhítjuk, pároljuk.
  7. Majd levesszük a fóliát, és kb. 35 percig sütjük, közben a szaftjával locsolgathatjuk. Jó étvágyat!
sütési hőfok:  180°C             sütési mód:  hőlégkeveréses                tepsi mérete:  32x22 

TÚRÓGOMBÓC
Hozzávalók 4 főre
  • 500 g tehéntúró
  • 10 púpozott ek kukoricadara
  • 2 tojás
  • 4 dkg olvasztott Rama
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 kk szárított, reszelt citromhéj
  • 1 kk só
  • 4 ek olívaolaj
  • 10 ek zsemlemorzsa (gluténmentes kekszből vagy zsemléből)
  • 5 dl tejföl
  • 1 dl víz
  • ízlés szerint cukor/édesítő

Elkészítés:

  1. A túrót a kukoricadarával, a tojásokkal, a margarinnal, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és sóval összekeverjük, majd egy krumplitörővel jól összedolgozzuk, hogy ne legyen darabos a túró. Ha kész, 1 órára hűtőbe tesszük állni.
  2. Kb. 1,5-2 l vizet felteszünk forrni 1 kk sóval és 1 ek olívaolajjal. Míg a víz felforr, addig kanállal közepes gombócokat szaggatunk a tésztából, és 5-6-osával beledobjuk a vízbe. Ne tegyünk többet egyszerre, mert sokkal nehezebben fő meg, és csak szétmállik. Figyeljük a gombócokat, mert kb. 2 perc alatt kész, és feljön a víz tetejére. Ne hagyjuk a vízben sokáig, mert szétfő!
  3. A zsemlemorzsát összekeverjük 1 cs. vaníliás cukorral, megpirítjuk a 4 ek olívaolajon, majd beleforgatjuk a kész gombócokat.
  4. A tejfölt elkeverjük 1 dl vízzel (zsírszegény tejföl esetén nem kell víz, mert túl híg lesz!), ízlés szerint cukorral/édesítővel szájízünknek megfelelően, majd tálaláskor meglocsoljuk vele a gombócokat.


További receptek itt találhatók:  

http://www.nosalty.hu/receptek/dieta/glutenmentes?page=2#kat_lista





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 155
Tegnapi: 27
Heti: 208
Havi: 155
Össz.: 348 277

Látogatottság növelés
Oldal: - Cöliákiás (lisztérzékenység) étrend - receptek - Új!
Angyal-fény-hozó - © 2008 - 2024 - angyalfenyhozo.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »