Angyal-fény-hozó

"Elég, ha az ember elhiszi, hogy léteznek angyalok, elég, ha szüksége van rá. És akkor megmutatkoznak, és ragyognak, mint a hajnal első fényei." Paulo Coelho

VEGETÁRIÁNUS ÉTREND

A vegetáriánizmusnak nagyon komoly filozófiai, ideológiai háttere van. Ezt a szellemiséget nem mindenki éli át. 

A vegetáriánizmus minden irányzatára igaz, hogy bizonyos állati eredetű élelmiszereket elutasít. Szellemiségére jellemzők a következő alapelvek: 

- Ne ölj! - a növényekre nem vonatkozik.

- Élj egészségesen! - ennek az alapelvnek köszönhető, hogy nem dohányoznak, többet mozognak, megfontoltan és mérsékletesen étkeznek, kiegyensúlyozottabb az életmódjuk.


A vegetáriánizmus fontosabb formái:

1.) vegán étrend: ez a legszigorúbb. Mindenféle állati eredetű táplálékot elutasítanak, és nem csak táplálékot, hanem még bőrcipőt, ruhát sem hordanak és az állati eredetű adalékanyagokat, állományjavítókat tartalmazó ételeket sem (ezek: tejpor, kazein, zselatin stb.).

Ezen belül további két irányzat van: a csak gyümölcsöt evők (időnként a gyümölcs mellett esetleg olívaolajat, mézet ízesítésként). A másik irányzat követői a nyers étrenden lévők. Minden növényi terméket hőkezelés nélkül fogyasztanak.

2.) ovo-lakto vegetáriánizmus: kicsit engedőbb étrend, bár semmilyen húst és húskészítményt nem fogyasztanak, azonban tejet, tejterméket és tojást igen

3.) szemivegetáriánizmus: ők a növényi élelmiszerek mellett fogyasztanak bizonyos állati eredetű termékeket is (például halat, baromfit, tojást, tej és tejterméket). Ez a legmegengedőbb formája ennek az életmódnak.

4.) Makrobiotika (= a hosszú élet tudománya)  Európában a japán zen makrobiotikát vették át, viszont ott más az életmód, például sok szóját, algát, tofut fogyasztanak. Magyarországon mások a viszonyok, elég nehéz ezeket adaptálni. A távol keleti vallások szerint minden étel jin és jang kategóriába tartozik, amelyek kiegészítik egymást. Tilos a túlfinomított élelmiszerek fogyasztása, például a cukor, valamint a tej, tejtermék, izgatószereket tartalmazó táplálékok: kávé, aromás tea, bizonyos fűszerek.




maria-honlapkep-m.jpg

Én egy aránylag rövid időszakot áldoztam az ovo-lakto vegetarianizmusnak, melynek valóban voltak kedvező hatásai. Bár a tejtermékeket nem nyersen, hanem forralva, ill. nagyobb részt savanyított formában fogyasztottam. Lényegesen javult a koncentráló képességem, és a súlyom is némi csökkenést mutatott (bár abban az időben nem voltak ilyen gondjaim). Sajnos egy idő uán (kb. 6-7 hét) azonban igen erős vágyat  éeztem a hús iránt, ami néhány nap után, már pánikká alakult, s egyszerűen feltéptem a hűtő ajtaját és rávetettem magam az ott található házikolbászra. Persze ezután iszonyú lelkiismeretfurdalásom volt. Megpróbáltam még egy rövid ideig ellenálni a kísértésnek, és nagyon győzködtem magam, hogy ha a barátnőm is meg tudja tenni, akkor én is vegetáriánussá tudok válni! Na!!!!

Azt az egy apróságot - sajnos igen jelentőset - nem vettem, vettük figyelembe, hogy bár az akaratunk készen állt rá, hogy az elhatározásunkat véghez vigyük, de az eszünk és a lelkünk még nem. Ugyanis azzal semmit sem foglalkoztunk behatóbban, hogy ennek mi is a filozófiai háttere, ami szerintem - így utólag végiggondolva - nagyon is fontos lett volna.

Én egy késő nyári délután átmentem a barátnőmhöz és bevallottam neki, hogy én bizony bűnös lélekként megettem vagy 20 dkg főtt csülköt az anyukám által készített csodálatos bableveséből aznap.... :( ..... és én nem bírom tovább!!!!!

Ő nagyot nevetett és azt mondta igen bölcsen: Ez nem arról szól, hogy sanyargassuk önmagunkat, hanem hogy más gondolkodás mentén étkezzünk, s ha nem vagyok, vagyunk még készen rá, hát Istenem. Ezen nincs mit szégyelni! Ezt követően a kezembe nyomott egy csirkecombot, cinkosan rám kacsintva ő is marokra kapott egyet, majd hatalmas nevetés kíséretében - némi kis bűntudattal a lelkünben - ismét vegyes táplálozásúakká váltunk.

Én hiszem, hogy jó ez az étrend, de azt is tudom, hogy lélekben fel kell hozzá nőnie az embernek. Divatból, mások hatására nem lehet, nem szabad csinálni. A vegetarianizmus - mint azt az ismertetőben írtam - egy nagyon komoly filozófiai, vallási gondolkodást igényel, amihez vagy olyan közösségbe kell születni, vagy olyan lelki szintre kell tudni felemelkedni. 

Én még sajnos nem értem el ezt a színtet, de talán majd egyszer.... :) Mindazonáltal nagyon szeretem az ételeiket, melyek közül néhány nagyon finom receptet ajánlanék kipróbálásra.

RECEPTEK:

"Székelykáposzta" vega módra

Hozzávalók:

  • 1 és fél kg savanyúkáposzta
  • 80 dkg gomba (nagyobb kockákra vágva)
  • 3-4 fej közepes/nagy vöröshagyma
  • 1 kisebb paradicsom
  • 1 apróra vágott tv paprika
  • 1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
  • 1-2 babérlevél 
  • 4 mokkáskanál vega-mix (ételízesítő)
  • 5 evőkanál olivaolaj vagy növényi olaj
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 4-5 mokkáskanál pirospaprika
  • némi füstölt gabonakolbász  (el is maradhat)

Elkészítés:

1) Elkészítjük a pörkölt alapot (olajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a tv papikát és a paradicsomot).

2) Ezt követően rárakjuk a kimosott savanyúkáposztát, ízesítjük némi vega-mixszel, babélevéllel, kis őrölt köménnyel, fokhagymával.

3) Mikor a káposzta már majdnem megfőtt tegyük bele a kockára vágott gombát és a gabonakolbászt, fűzzük fedő nélkül készre, szórjuk meg pirospaprikával és hagyjuk még kb. 5-7 percig rotyogni. (Javaslat: jól össze kell keverni a káposztát és a gombát, amikor már félig megfőtt a gomba.)

4) Mikor kész, ahogy a székelykáposztát, úgy ezt is tejföllel tálaljuk.

NEM KÖNNYŰ ÉTEL, DE NAGYON-NAGYON FINOM.

Megjegyzés: Ha kicsit sok rajta a lé, mert a gomba is enged, akkor azt érdemes még lefőzni. Én már az elején is a fedőt csak félig szoktam rátenni, így lehet ellenőrizni, hogy mennyire leveses az étel. Én kevesebb lével szeretem, így volt rá példa, hogy merőkanállal leszedtem a felesleget (egy üvegbe raktam) és a végén, mikor láttam, hogy a gomba mennyi levet engedett, aszerint pótoltam ha kellett. 


Hozzávalók:

  • 70-80 dkg káposzta (1 kisebb fej)
  • 1 nagyobb fej lilahagyma (1 közepes)
  • 2-3 db nagyobb sárgarépa
  • 1 kisebb zeller 
  • vega-mix
  • 1,5-1,5 dl tejföl és kefir (fele-fele arányban) ha nem elég szottyos mehet bele a 2-2 dl is!  Ízlés szerint
  • 1 - 1,5 evőkanál só 

Elkészítés:

1) Lereszeljük káposztareszelőn a káposztát, a hagymát, a sárgarépát és a zellert.

2) Lesózzuk a hozzávalókat, majd kb. fél órát állni hagyjuk, amíg levet enged.

3) Kinyomkodjuk  a levet a káposztás egyvelegből, majd megnézzük, hogy mennyire sós. Ha még elbírja akkor nyugodtan rakjunk rá 1-2 KÁVÉSKANÁLNYI vega-mixet, jól keverjük össze kézzel, majd öntsük rá a tejföl-kefír keveréket. (Ne egyszerre, hogy lássuk mennyire lesz szottyos. Ez ízlés kérdése.) 

Ha kész, tegyük be a hűtőbe legalább 1 órára.  Rántott sajthoz, gombához nagyon jó.

(Megjegyzés: Van akinek nem bírja a gyomra a lilahagymát, vagy a káposztát. Én egy remek szakácstól tanultam, hogy egyszerűen le kell forrázni a lereszelt káposztát és lilahagymát, ami kioldja azokat az enzimeket, amik irritálják a gyomrot, epét. A forrázás után le kell hideg vízzel öblíteni a káposztát és a hagymát, így mindkettő ropogós marad. Ha kész hozzá kell tenni a lereszelt répát és zellert és a többit a fenti recept szerint készíteni.  Tökéletesen bevált. :)


 Liszt nélküli cukkini lepény

Ezt az ételt hívhatnánk cukkinis omlettnek is, mivel igen hasonló hozzá. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető étel. Lehet enni reggelire, ebédre, vacsorára. Sőt hidegen és melegen is nagyon finom. 

 Hozzávalók 4 személyre:

- 50 dkg cukkini

- 25 dkg túró

- 10 dkg füstölt mozzarella sajt, apró kockákra vágva

- 5 dkg reszelt parmezán sajt

- 6 tojás

- 7 -8 tekerés színes bors

- só

- 1 evőkanál olívaolaj

- 3 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítés:

A cukkinit mossuk meg és reszeljük le. Szórjuk meg 1 teáskanál sóval, a borssal és a fokhagymával együtt kezdjük el megpárolni az olívaolajon.

A tojásokat villával kicsit fel kell verni. Hozzáadjuk a tojásokhoz, a túrót, és a sajtokat.

(A sütőt melegítsük elő 240 C fokra.)

Ha a cukkini már megpuhult, adjuk hozzá a tojásos, túrós, sajtos, keveréket és keverjük össze alaposan.

Egy jénai tálat kenjünk ki vékonyan olívaolajjal, szórjuk meg zsemlemorzsával, és öntsd bele a lepénytésztát.

(Körülbelül 15 – 20 perc alatt készre sül.)


Sütőtökös padlizsán krém

Hozzávalók:

2 közepes padlizsán  (80 dkg)

1 kisebb fél sütőtök   (40-50 dkg)

2-3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint) 

vegeta

gulyáskrém (vagy helyette 1-2 teáskanál paprika krém, paradicsom püre)

bors  (akit bánt a bors, helyette borsikafüvet rakjon)

1-2 evőkanál olivaolaj 

Elkészítés:
Forró sütõben süssük meg a padlizsánokat és a sütőtököt kb. 45-50 percig (amíg megpuhulnak).  
Ezután ha kicsit kihült kaparjuk ki a zöldségek húsát, (mindenképpen fa eszközt használjunk) s tegyük bele egy műanyag mélyebb tálkába.

Adjuk hozzá a vegetát, a zúzott fokhagymát, a gulyáskrémet (vagy helyette a paprika krémet és a paradicsom püret) a bors (vagy borsikafüvet) és az olivaolajat.

Turmixoljuk össze az egészet. Egy aránylag sűrű masszát kapunk, ami sós, de egy enyhe édeskés íze is lesz. Hidegen pirítóssal  - reggelire, vacsorára, nasira -egyszerűen verhetetlen. Aki nem szereti az édes ízt, az ki is hagyhatja a sütőtököt. Akkor sima padlizsánkrém lesz.

Én kicsit csípősre szoktam készíteni. Sokszor csak úgy üresen eszek belőle néhány kanálnyit, annyira finom. :)


Rántott zeller bundában

Hozzávalók:

- 1 db nagy zellergumó

-  1 db tojás (egész)

- 20-25 dkg őrölt zabpehely + 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

- vega-mix és/vagy só

- víz

- olaj a sütéshez 

Elkészítés:

A zellert megpucoljuk, majd kb 2-3 mm vastagságúra szeleteljük. Vegamixszel jól bedörzsöljuk mindkét oldalát, majd egy kicsit állni hagyjuk. (25-30 percig)

Amíg "pihen" a zeller, megcsináljuk a sűrű palacsintatésztát. Megdaráljuk a zabpelyhet, hogy liszt-szerű anyagot kapjunk. Ehhez hozzákeverjük a teljes kiőrlésű rozsliszt felét, majd az 1 egész tojást (a héja nélkül ;) sót, és felöntjük annyi vízzel, lassanként adagolva, hogy nagyon sűrű palacsinta tésztát kapjunk. Ezt hagyjuk kicsit állni, hogy a folyadékot magába szívja az őrölt zabpehely (kb. fél órát). Ha nagyon sűrű, még egy kis vízzel higíthatjuk.
A vegamixes zellereket forgassuk meg a maradék rozslisztbe, majd mártsuk bele a palacsintatésztába és a felhevített olajba süssük aranyszínűre. Papírtörölközön csöpögtessük le a felesleges zsíradékot.
Vacsorára a káposztasalátával nagyon finom. Ugyanezt el lehet készíteni paszternákkal, vagy vastagabb szeletekre vágott cukkinivel is.  Én mindegyiket megcsináltam egy vegyes tálként. 
 

További receptek: -  http://www.tutireceptek.hu/vegetarianus_etelek

                                    - http://receptek.vegetarianus.info/




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 146
Tegnapi: 27
Heti: 199
Havi: 146
Össz.: 348 268

Látogatottság növelés
Oldal: - Vega étrend, receptek - Új!
Angyal-fény-hozó - © 2008 - 2024 - angyalfenyhozo.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »