Hozzávalók:
- 70-80 dkg káposzta (1 kisebb fej)
- 1 nagyobb fej lilahagyma (1 közepes)
- 2-3 db nagyobb sárgarépa
- 1 kisebb zeller
- vega-mix
- 1,5-1,5 dl tejföl és kefir (fele-fele arányban) ha nem elég szottyos mehet bele a 2-2 dl is! Ízlés szerint
- 1 - 1,5 evőkanál só
Elkészítés:
1) Lereszeljük káposztareszelőn a káposztát, a hagymát, a sárgarépát és a zellert.
2) Lesózzuk a hozzávalókat, majd kb. fél órát állni hagyjuk, amíg levet enged.
3) Kinyomkodjuk a levet a káposztás egyvelegből, majd megnézzük, hogy mennyire sós. Ha még elbírja akkor nyugodtan rakjunk rá 1-2 KÁVÉSKANÁLNYI vega-mixet, jól keverjük össze kézzel, majd öntsük rá a tejföl-kefír keveréket. (Ne egyszerre, hogy lássuk mennyire lesz szottyos. Ez ízlés kérdése.)
Ha kész, tegyük be a hűtőbe legalább 1 órára. Rántott sajthoz, gombához nagyon jó.
(Megjegyzés: Van akinek nem bírja a gyomra a lilahagymát, vagy a káposztát. Én egy remek szakácstól tanultam, hogy egyszerűen le kell forrázni a lereszelt káposztát és lilahagymát, ami kioldja azokat az enzimeket, amik irritálják a gyomrot, epét. A forrázás után le kell hideg vízzel öblíteni a káposztát és a hagymát, így mindkettő ropogós marad. Ha kész hozzá kell tenni a lereszelt répát és zellert és a többit a fenti recept szerint készíteni. Tökéletesen bevált. :)
Ezt az ételt hívhatnánk cukkinis omlettnek is, mivel igen hasonló hozzá. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető étel. Lehet enni reggelire, ebédre, vacsorára. Sőt hidegen és melegen is nagyon finom.
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg cukkini
- 25 dkg túró
- 10 dkg füstölt mozzarella sajt, apró kockákra vágva
- 5 dkg reszelt parmezán sajt
- 6 tojás
- 7 -8 tekerés színes bors
- só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
Elkészítés:
A cukkinit mossuk meg és reszeljük le. Szórjuk meg 1 teáskanál sóval, a borssal és a fokhagymával együtt kezdjük el megpárolni az olívaolajon.
A tojásokat villával kicsit fel kell verni. Hozzáadjuk a tojásokhoz, a túrót, és a sajtokat.
(A sütőt melegítsük elő 240 C fokra.)
Ha a cukkini már megpuhult, adjuk hozzá a tojásos, túrós, sajtos, keveréket és keverjük össze alaposan.
Egy jénai tálat kenjünk ki vékonyan olívaolajjal, szórjuk meg zsemlemorzsával, és öntsd bele a lepénytésztát.
(Körülbelül 15 – 20 perc alatt készre sül.)
Sütőtökös padlizsán krém
Hozzávalók:
2 közepes padlizsán (80 dkg)
1 kisebb fél sütőtök (40-50 dkg)
2-3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
vegeta
gulyáskrém (vagy helyette 1-2 teáskanál paprika krém, paradicsom püre)
bors (akit bánt a bors, helyette borsikafüvet rakjon)
1-2 evőkanál olivaolaj
Elkészítés:
Forró sütõben süssük meg a padlizsánokat és a sütőtököt kb. 45-50 percig (amíg megpuhulnak). Ezután ha kicsit kihült kaparjuk ki a zöldségek húsát, (mindenképpen fa eszközt használjunk) s tegyük bele egy műanyag mélyebb tálkába.
Adjuk hozzá a vegetát, a zúzott fokhagymát, a gulyáskrémet (vagy helyette a paprika krémet és a paradicsom püret) a bors (vagy borsikafüvet) és az olivaolajat.
Turmixoljuk össze az egészet. Egy aránylag sűrű masszát kapunk, ami sós, de egy enyhe édeskés íze is lesz. Hidegen pirítóssal - reggelire, vacsorára, nasira -egyszerűen verhetetlen. Aki nem szereti az édes ízt, az ki is hagyhatja a sütőtököt. Akkor sima padlizsánkrém lesz.
Én kicsit csípősre szoktam készíteni. Sokszor csak úgy üresen eszek belőle néhány kanálnyit, annyira finom. :)
Rántott zeller bundában
Hozzávalók:
- 1 db nagy zellergumó
- 1 db tojás (egész)
- 20-25 dkg őrölt zabpehely + 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- vega-mix és/vagy só
- víz
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
További receptek: - http://www.tutireceptek.hu/vegetarianus_etelek
- http://receptek.vegetarianus.info/