Angyal-fény-hozó

"Elég, ha az ember elhiszi, hogy léteznek angyalok, elég, ha szüksége van rá. És akkor megmutatkoznak, és ragyognak, mint a hajnal első fényei." Paulo Coelho

FŐZÉSI ÉS EGYÉB PRAKTIKÁK


Igen kedvelem a csirkemellet, sajnos ez a része a csírkének kissé száraz. A nagyimtól hallottam, hogy ha éjszakára beáztatom aludttejbe/kefirbe/joghurtba attól nagyon lágy, finom íze lesz. Nem lesz száraz és sütéskor vagy kirántáskor lágy és zamatos lesz a hús. Ugyaezt lehet tenni a leszeletelt disznócombbal is. Olyan lesz, mintha borjú húst ennénk.

Van úgy, hogy sok petrezselyem van a kertben (vagy olcsó a piacon), ilyenkor le kell szedni (több adagot vásárolni). Jól meg kell mosni, nem kell összevágni, nem kell kiszárítani, mert akkor elveszti a jó ízét és az aromáját, hanem össze kell tekerni szivar alakúra, és be kell csomagolni jó szorosan nylon zacskóba és így kell tárolni a mélyhűtőben. Ha szükség van rá, úgy fagyott állapotban gyönyörűen lehet szeletelni. Ízhatásban szinte egyenértékű a friss petrezselyemmel.  Ezt érdemes a zellerrel és a kaporlevéllel is megtenni.

A petrezselyem, zeller és  lestyánlevelet érdemes összekeverni szárítás után, és zárható üvegbe eltenni. Ez a keverék minden töltelék húshoz kiváló.

Ha valaki szili
konformában süt süteményt, akkor a tűpróbát száraz spagettivel végezze, így biztos nem károsodik a forma.

Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét, legyen az főzelék vagy leves.

Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk,  nem "köpköd" sütés közben.

Amikor olcsóbb citromhoz jutunk, vásárjunk belőle akár több kilót  is. A jól megmosott citrom héját le kell reszelni és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe tenni majd lefagyasztani.   Süteményekhez is remek.  UTÁNA  -  a citromok levét ki lehet csavarni, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztani. Bármikor elővehető tea, limonádé ízesítéséhez.
De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.


Fasírozott készítésekor a masszához érdemes egy evőkanál étolajat keverni, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.

A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad.
Ilyenkor 
nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.

Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.

A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.

Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához,  nokedlihez, stb. lehet bele tenni egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle. 

A bablevest rántás helyett úgy is sűrűsíthetjük, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixoljuk. 

szárított zeller- és petrezselyemlevelet érdemes mozsárban összetörni, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.) akkor beletenni. 

A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal beletenni a forró vízbe, mert kevesebb a maszatolás. De megoldható ugyenez kisebb merőkanállal is.

Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban lehet tenni  az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhető.

Ha megégetjük a kezünket, azonnal szórjunk rá lisztet, ill. ha nagyobb felületen történt a baj, akkor dugd bele egy zacskó lisztbe. Érdemes a hűtőben külön erre a célra berakni egy adag lisztet alulra, hogy hűvös legyen, amikor a baj történik. Gyakorlatilag pillanatok alatt hűsíti a fájdalmas területet és nem hólyagosodik fel az égett felület. 

A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.

Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé 
fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.

Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a hűtőbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel: rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló, ill. habcsókot is készíthetünk belőle, díszíthetünk habjával süteményeket is.

Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt.  Vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le. Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja.
Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!


Ha a palacsintatésztát szódavízzel 
vagy dúsított ásványvízzel készítjük (tej nélkül), akkor sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le.   További javaslat, a palacsintatészta sokkal lágyabb és könnyebb lesz, ha teszünk a liszthez 3-4 kanál őrölt natúr zabpelyhet (még akkor is könnyebb lesz a palacsinta-tészta, ha tejjel készítjük).

A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk. A panír ropogósabb lesz, ha 2-3 csipetnyi kókuszreszeléket keverünk a zsemlemorzsába. 

Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!

A citrom héját nem kell kidobni, hanem  mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen reszelhető.

A hússzeletek közé folpackot érdemes tenni és így lefagyasztani, mert ezzel a módszerrel nem fagynak össze a hússzeletek. Annyi szeletet lehet kivenni, amennyire szükség van.

Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyaszthatjuk le ügyesen,  hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágjuk, zacskóval kibéleljük, és ebbe lehet beletenni a fagyasztani valót. Ha megfagyott, kivesszük a dobozból,  így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.

Ha rágógumi ragadt a ruhába, akkor a ruhát tegyük mélyhűtőbe egy órára, majd   kivétel után le lehet a ruháról vakarni a fagyott rágót.  Egyszerűbb változat a jégkockás kezelés. Jégkockával kell megkeményíteni a rágót, és utána leszedni. 

A fehérnemű szép fehér lesz, ha 10 percig citromos-szódabikarbónás melegvízbe áztatjuk.   




























Weblap látogatottság számláló:

Mai: 123
Tegnapi: 27
Heti: 176
Havi: 123
Össz.: 348 245

Látogatottság növelés
Oldal: FŐZÉSI ÉS EGYÉB PRAKTIKÁK - ÚJ
Angyal-fény-hozó - © 2008 - 2024 - angyalfenyhozo.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »